Ännu ett pris till Polarbröd

23 OKT 2014
Skrivet av :
Anna Borgeryd, styrelseordförande i Polarbröd, med ännu en utmärkelse.

Anna Borgeryd, styrelseordförande i Polarbröd, med ännu en utmärkelse.

Priserna regnar över Polarbröd. På onsdagen mottog styrelseordföranden Anna Borgeryd Stora Förnybarhetspriset 2014 för koncernens konsekventa strävan efter hållbara lösningar som nu även inkluderar egna investeringar i förnybar el. Prisceremonin hölls under middagen på Svensk Vindenergis årliga konferens på Waterfront Stockholm.

Polarbröd har en lång tradition av satsningar på resurseffektiva och smarta lösningar. Med investeringar i vindkraftverk som kan försörja de egna bagerierna med förnybar el fortsätter koncernen att visa vägen för ett hållbart företagande, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi.

Stora Förnybarhetspriset delades ut av Annika Helker Lundström under konferensen ”Vind – Förnybar el Framtidens exportvara?”. Mottagare av priset är Anna Borgeryd, styrelseordförande Polarbröd.

–  Vi är glada över att Svensk Vindenergi uppmärksammar våra insatser för en uthållig försörjning. Genom satsningen på vindkraft kan vi både realekonomiskt säkra Polarbröds framtida elbehov och bidra till den omställning av samhället till förnybart som är helt nödvändig, säger Anna Borgeryd, styrelseordförande Polarbröd.

Det vackra priset i återvunnet glas har formgivits av återvinningskonstnären Jonas Torstensson och ska få betraktaren att associera till vind i kombination med sol och vatten.

Motiveringen lyder:
Polarbröd är familjeföretaget som genom långsiktig affärsmässighet vill vara en positiv kraft i omställningen till ett uthålligt samhälle. Med insikten att förnybar energi är en nyckelfaktor har företaget nu tagit nästa steg i sin strävan efter resurseffektivitet och hållbara lösningar. Genom en investering på 150 miljoner kronor i fyra egna vindkraftverk siktar koncernen på att producera minst lika mycket förnybar el som polarbagerierna förbrukar. Polarbröd fortsätter därmed att vara en ledstjärna för alla företag som vill kombinera affärsmässighet med ansvarstagande gentemot kommande generationer.

Om Stora Förnybarhetspriset
Stora Förnybarhetspriset instiftades 2011, med syfte att lyfta fram förebilder inom näringslivet med insikt om behovet av att använda förnybar el och näringslivets viktiga roll i denna omställning. Tidigare pristagare är IKEA, Tesla Motors, Audi och nu Polarbröd.


Om Polarbröd

Polarbröd är ett familjeföretag med hundraåriga traditioner i norrländsk brödkultur. Under de 42 år företaget funnits har det vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd, med 382 anställda. 2013 omsatte företaget 811 miljoner kronor och bakade drygt 38 000 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Utstickarpriset 2014

Familjeföretaget Polarbröd som drivs av femte generationen bagarbarn har funnits i mer än 135 år
och vill verka i många generationer framöver. Under åren har Polarbröd hyllats för innovativa lösningar. En är Renklämman, världens första djupfrysta smörgås. En annan är Polarmetoden, sättet att hålla brödet färskt genom frysning. När Utstickarpriset instiftades under 2012 var det naturligt att premiera innovation och hållbarhet och då vann arkitekten Margrit Kennedy och ekonomen Bernard Lietaer för sitt ifrågasättande av något så grundläggande som pengarnas funktion. När priset delades ut för andra gången 2013 var temat ledarskap för hela världen. Att just bra ledarskap är en viktig ingrediens i ett företag är en självklarhet. Ellen MacArthur vann 2013 års Utstickarpris från Polarbröd. Hon prisades för sitt aktiva ledarskap och engagemang för en cirkulär ekonomi och en hållbar användning av våra resurser. Ett system där avfall på sikt inte existerar. Hennes insikter springer ur upplevelserna som jordenruntseglare, där överlevnad just handlar om att kunna hushålla med begränsade resurser. När priset i år ska delas ut för tredje gången premieras en utstickare som med ett helhjärtat engagemang tar sig an mänsklighetens utmaningar kring uthållig försörjning på ett sätt som inspirerar och berör andra.

Utstickarpriset är ett erkännande av modiga människor som går sin egen väg. Människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med en guldtacka 100 gram Bolidenguld. Begreppet utstickare är tätt kopplat till Polarbröds affärsverksamhet och används flitigt i Polarbröds bagerier. Utstickare är en stans som skär ut brödkakor ur degen. Utstickare lämnar ett avtryck i både degen och historien.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.