Höga betyg för folkhögskolans idrottslinjer efter granskning
Alla tre idrottsutbildningar vid Älvsby Folkhögskola har klarat Skolverkets granskning.
– Det är ett kvitto på att vi håller hög kvalitet, säger idrottsläraren Sture Norén till tidningen NSD.
Sture Norén idrottslärare vid Älvsby Folkhögskola. |
I och med införandet av den nya gymnasiereformen GY11 var alla idrottsgymnasier tvungna att ansöka om fortsatt godkännande från Skolverket. Granskningen av verksamheten uppges ha varit tuff. Flera skolor fick underkänt.
Men inte Älvsby Folkhögskola som klarade kontrollen med goda vitsord och samtliga tre linjer har godkänts för nationella idrottsutbildningar (NIU).
Innan ansökan ens fick skickas in skulle utbildningen också godkännas av både det egna specialförbundet och riksidrottsförbundet. Något som Älvsby Folkhögskola uppges ha klarat med bravur.
– Det var jätteskönt för oss, säger Sture Norén, som är ansvarig lärare för de två relativt nystartade linjerna orientering och skidorientering, till NSD.
Tredje linjen, som erbjuds till hårt satsande ungdomar i hela vårt rike, är längdskidor.
– Jag tror att den kombinationen av idrotter är positiv för oss och vi är unika i Sverige om att ha tre så nära besläktade idrotter på samma skola, säger Norén.
Älvsbyns folkhögskola var den andra skolan i Sverige att starta en längskidutbildning 1973. För 13 år sedan inleddes samarbetet med den kommunala gymnasieskolan. Skolan har ett gott renommé.
– Vi är större än någonsin och intresset verkar vara fortsatt stort. Vi blir antagligen ännu fler till nästa år, säger Norén som tycker att det är roligt att se att ungdomar vill hålla på med uthållighetssporter.
Traditionen är en förklaring till framgångarna.
– Sen har vi tränare som besitter både den kompetens och det kontaktnät som krävs för att möta de hårda krav som ställs för att bli certifierade. Vi måste fortsätta att vara attraktiva för dem som vill söka till oss, säger Norén.
Den nya reformen innebär att eleverna läser 400 poäng specialidrott, jämfört med tidigare 300.
– Vi har till och med möjlighet att erbjuda 700 poäng vilket innebär mer tid för träning för våra elever, förklarar Norén som tycker att den nya reformen är bra för idrottsgymnasierna.