Historisk plats 20 år som museum
Andreas Storm och ”Bagar Nilsson” hälsar välkommen. |
Sedan 1991 berättar Bagerimuseet om bygdens bagerinäring och det gamla bakhantverk som är bevarat sedan sekelskiftet speglar bagerinäringen på orten fram till idag.
Andreas Storm visar hur brödet såg ut förr. |
Här i byggnaden som nu är museum bakades ”Tioöreskakan” som är föregångaren till dagens Polarkaka och tre generationer av ”Bagar Nilsson” som har utökat näringen till att idag vara Polarbröd.
I byggnaden från 1920-talet inryms ett bageri samt ett café sommartid med tidstypisk inredning. Den sk 10-öres kakan och föregångaren till dagens Polarkaka bakades här redan på 1920-talet fram till 1940. I mitten av 1960-talet återupptogs tillverkningen, men då kallades kakan ”Älvsbykakan”.
Allt var inte så storskaligt förr. |
För att göra brödet gott och frysvänligt lades fler ingredienser till. Efter lite experimenterande med receptet blev kakan den fullträff som fortfarande utgör huvudproduktionen i Polarbröds sortiment.
Polarmetoden är en patenterad tillverkningsmetod och därtill världens äldsta och naturligaste konserveringsmetod. Det innebär att brödet infryses under extrem kyla, samt att brödet distribueras ut till butikerna i en obruten fryskedja.
Andreas Storm färdigställer dagens deg i museet. |
Om du vill prova på att baka din egen Polarkaka så kan du göra det alla dagar i Bagerimuseet fram till den 6 augusti.
Andreas Storm finns på plats och förevisar allt som finns i museet och vägleder besökarna i konsten att baka från förr och framåt.
I sommar har han dessutom fått sällskap av en betydligt träigare bagare, som står utanför och hälsar alla välkomna. Är det kanske ”Bagar Nilsson” som personalen vid Polarbröd skänkt till museet.
Museet är öppet mellan 12 och 18 måndag-lördag fram till den 6 augusti, men om man vill prova på att baka så är
– Det är ingen idé att komma före kl.13, för det tar tid att värma ugnen avslutar Andreas Storm.
Text och Foto: Sterling Nilsson