Trots värmen fick Julia gåshud som fanbärare inför 35 000 åskådare i ungdoms-OS

04 AUG 2011
Skrivet av :

Gymnasterna flankerar OS-maskoten efter damernas försökstävling.
Från vänster Oskar, Carl, Julia, Christoffer, Nicole och Ida.

Före detta Älvsbygymnasterna Julia Rumbutis (14 år) och Oskar Kirmes (16 år) har nyss kommit hem från Ungdoms OS i Trabzon, Turkiet.
4 000 idrottare från 49 europeiska länder träffades och tävlade i 9 olika sommaridrotter under förra veckan. Samma principer gäller som för de stora olympiska spelen, allt för att förbereda unga idrottare för större sammanhang.


Svenska Olympiska Kommittén skickade en trupp på drygt 60 personer. Mycket glädjande valdes Julia att vara fanbärare till den svenska truppen vid den pampiga invigningen. En uppgift som Julia var mycket stolt över. Hon berättade bland annat att känslan när man klev in på arenan och möttes av 35.000 jublande åskådare var obeskrivlig men mäktig och att hon trots värmen fick gåshud..

Först ut bland gymnastiktävlingarna var pojkarnas försöksheat och lagtävling. I laget ingick 16-årige Oskar Kirmes (numera Brommagymnasterna), 17-årige Christoffer Soos (Halmstad Frigymnaster) och 16-årige Carl Green (Malmö Motus Salto). Grabbarna hade som målsättning att komma bland de 15 bästa lagen men en strulig tävlingsomgång med två längre strömavbrott grusade deras planer.

Tävlingen blev 1,5 timma längre än beräknat och i värmen som rådde i tävlingshallen med bl.a avstängt AC blev fokus inte den bästa och misstagen började komma. Oskar drabbades hårt i sina bästa redskap fristående och bygel som var de sista som genomfördes.

Badbild från Svarta Havet.
Från vänster i bild Carl, Oskar, Ida Nicole, Julia och Christoffer


Sammantaget kom Oskar på en 50:e plats med totalt 73,80 poäng och följande delresultat:
Ringar 12,20 poäng (personbästa för Oskar)
Hopp 13,70
Barr 12,30
Räck 12,20
Fristående 13,05 (ett större misstag)
Bygel 10,35 (ett fall)

Soos blev bäste svensk på 41:a plats och 75,25 poäng
I lagtävlingen kom Sverige på 20:e plats. En placering som varken gymnasterna eller ledarna var glada över men trots det så var Sverige bäst av de nordiska länderna. Ingen svensk kvalificerade sig till mångkampsfinal för de 24 främsta gymnasterna eller till någon grenfinal som de 8 främsta går vidare till.

De svenska gymnasterna flankerar Julia efter 24-finalen.
Från vänster i bild Oskar, Nicole, Julia, Ida, Carl och Christoffer

Dagen därpå var det tjejernas tur. Julia Rumbutis (numera Stockholm Top Gymnastics) var med sina 14 år en av tävlingarnas yngsta deltagare. Hon bildade lag tillsammans med klubbkamraten Nicole Wanström, 15 år och Västeråstjejen Ida Rothe också 15 år. Flickorna skulle inleda på bom, ett redskap som fort ger stora konsekvenser om man har lite för mycket nervositet i kroppen, men de körde jättebra och säkert alla tre.

Även fristående och hopp gick mycket bra. Tyvärr drabbades även flickorna av strömavbrott och för att inte tävlingarna skulle störas vidare så beslutades att man skulle dra ner på ljuset i hallen för att på så sätt ev kunna köra vidare utan fler avbrott. Kanske var det inte avsaknaden av ljuset som störde tävlingsrytmen för flickorna (det lär vi aldrig veta), men tyvärr så hade alla tre mycket stora och kostsamma misstag i avslutande redskapet barr.

Värst gick det för Julia som föll från redskapet hela två gånger. Hon var helt förkrossad efter tävlingarna trots att hon totalt sett ändå blev bästa svenska. Målsättningarna med att bli bland de 10 bästa lagen klarade inte flickorna utan kom på 13:e plats, och liksom pojkarna var de trots sitt misstag bästa nordiska land.

Då vi inte trodde att flickornas resultat skulle räcka till någon final (tre tävlingsomgångar till väntade innan försökstävlingarna var klara) så lät vi gymnasterna åka till Svarta Havet för att bada resten av dagen. På kvällen stod det klart att Julias totalresultat räckte till mångkampsfinalen (24-final)! Hon var dessutom reservplacerad i hopp (som förste reserv) och i fristående och bara 0,35 poäng från final i bom. Fantastiskt!

Nu skulle Julia få sin efterlängtade revansch från den misslyckade barren.
Julia kom totalt på 21 plats med 49,50 poäng fördelade:
Bom 13,05 (16:e plats)
Fristående 13,30 (reservplacerad 0,15 poäng från final)
Hopp 13,20 (första reserv)
Barr 9,65 (två fall)
Övriga svenskor kom på 37:e och 41:a plats.

Oskar och Julia.

Finaldagen lottades Julia att starta i bom som första startande av alla gymnaster. Julia körde snyggt och säkert och fick 12,65 på sitt svåra program. På fristående missade hon tyvärr på sin kombinationslänga med akrobatiska volter vilket kostade henne dyrt, poängen blev blygsamma 11,35.
Julia bet ihop och visade åter igen upp ett snyggt hopp på fina 13,30 och så var det dags för det sista redskapet – barr. Denna gång gick det som det skulle och poängen blev höga 12,30 och ett nytt personbästa i barr för Julia!
Totalt sett så klättrade Julia en plats i finalen och slutade på 20:e plats med 49,60 poäng.

Det blev tyvärr ingen grenfinal för Sverige och Julia denna gång då ingen reserv behövdes plockas in.

Nästa större tävlingar som Julia och Oskar väntas kvalificera sig för är Nord EM i november samt Junior EM i april.

TEXT OCH FOTO:  SARA RUMBUTIS

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.