Polis – ett framtidsyrke för ungdomar i Älvsbyn
Antalet poliser i Älvsbyn blir färre efter nyår. Då minskar antalet från åtta till två.
Robert Holtmo hoppas därför att fler älvsbyungdomar satasar på polisutbildningen.
– Det är en fördel att ha poliser boende fast på orten.
Robert Holtmo har arbetat som polis i Älvsbyn sedan 1993 efter den obligatoriska tjänstgöringen i Stockholm och en kort tid vid stationen i Vidsel. Han har varit med om många skiftningar i bemanningen på orten.
Som mest arbetade nio poliser och tre civilanställda vid kontoret i Älvsbyn.
För tillfället är bemanningen återigen god med åtta stycken poliser i yttre tjänst. Tyvärr kommer detta att ändras efter årsskiftet.
Endast två stycken områdespoliser kommer då att finnas till allmänhetens förfogande eftersom den större delen utav styrkan flyttas till dom större städerna.
– Jag förstår dom, bland annat de som har bostad på annan ort, säger Robert.
Robert hoppas dock att fler älvsbybor söker in till polishögskolan för att sedan söka jobb i Älvsbyn:
– Det är en fördel att ha poliser boende fast på orten.
Något som skulle kunna trygga den framtida bemanningen.
Han rekommenderar polisyrket.
– Utbudet är väldigt brett. Den som utbildar sig har chansen att arbeta med många saker, säger Robert Holtmo, med 35 års erfarenhet inom branschen som bland annat trafikpolis och områdespolis.
Polisyrket består av många olika specialområden och tjänster till allmänheten. Allt handlar inte om att jaga kriminella.
Om du exempelvis har skaffat nytt gevär står Polisen i Älvsbyn till ditt förfogande. Stationen tar också emot hittegods.
Anmälningar om brott görs vanligtvis på telefonnummer 114 14 men många väljer också att göra ett besök på Älvsbyns polisstation. Vanligtvis kommer det in 2-3 anmälningar i veckan, men ibland kan det bli fler.
– Det är som ketchupeffekten, periodvis är det lugnt och ibland finns det mycket att göra, berättar Robert Holtmo. Men i huvudsak är det ganska lugnt, fortsätter han.
Polisutbildningen är tre år med en blandning av studier och praktik. Det krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt särskild behörighet i ämnena Svenska B, Historia A och Samhällskunskap A för att söka in.
Men även kondition och styrka är två utav uttagningens krav.
TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON