1:a pris till Älvsbyfilm!
Filmen Isdraken, inspelad i Arvidsträsk, Älvsbyns kommun har vunnit första priset på barnfilmsfestivalen Cinepänz i Köln, Tyskland. I rollerna hittar vi ingen mindre än älvsbykillen Hampus Andersson.
ISDRAKEN 1:a PRIS (översatt från tyska)
Och den vinnande filmen? Det blir i år filmen ”ISDRAKEN” från Sverige. Juryn motivering: Filmen är mycket intressant, eftersom den tar upp aktuella och relevanta ämnen och fortsätter att berätta detta begripligt för många åldersgrupper.
Scenerna, karaktärer och idéer i filmen skapar en vacker atmosfär som återspeglar känslorna hos personerna. Musiken förstärker stämningen av filmen. Mycket stämningsfullt var attityden hos pojken Mick, där han jämför sin situation med en val, som låter konstigt i början, och det ger en djup och poetisk effekt. Även om det handlar om ett allvarligt ämne, är filmen verkligen rolig och underhållande. Genom stor uppmärksamhet på detaljer får många av karaktärerna sin egen stil och personlighet.
Han blir också bäste kompis med Oskar som spelas av Hampus.
Mik trivs i Norrland men återigen slås hans tillvaro i spillror när socialen meddelar att de hittat en fosterfamilj åt honom. Han tvingas mot sin vilja att flytta och hans fosterföräldrar har till råga på allt en hundkennel. Mik hatar hundar. Likaså att rengöra hundgården efter dem.
När hans längtan till Norrland, kompisen Oskar och kärleken Pi blir för stor rymmer han – och där börjar äventyret.- En berättelse med bra värderingar samtidigt som den är ett äventyr, säger Martin Högdahl, regissör och fortsätter: – Filmen har ett gott syfte. Jag är själv uppväxt under liknanade förhållanden och vet att man behöver fly bort ibland. För mig blev filmintresset en flykt. Jag hoppas att Isdraken kan bli en tröst för andra barn i samma situation. Samtidigt är berättelsen fängslande och jag hoppas den blir en riktig familjefilm som attraherar alla åldrar, säger Högdahl.
Även författaren Mikael Engström byggde boken på egna upplevelser. – Mik är väldigt utsatt. Men boken handlar inte om det utan om äventyret, om hur han tar sig ur situationerna på egen hand. Det är som en fantasyberättelse utan fantasy; man skulle lätt kunna byta ut de riktiga människorna, goda och onda, mot Gandalf och Orcher, har Engström berättat för TT
Ett stort grattis från oss på Älvsbyn just nu.
Text: Tony Berglund och Sara Bohlin
Foto: Sterling Nilsson