Laverpriset till Bill Nilsson

16 DEC 2012
Skrivet av :
UPPDATERAD: Årets lavepristagare är Bill Nilsson. Under lördagens ceremoni i Laisvall fick Älvsby kommuns kommunalråd motta priset för sitt brinnande intresse för industriminnet i Laver. – Om man inte vet vad som har hänt i vår bygd är det svårt att prata om framtiden, menar han.
 Själva Lavepriset utgörs av ett konstverk i keramik av Kerstin Holmgren i Marielund. Tidigare pristagare är Kjersti Bosdotter, tidigare kulturchef på IF Metall och engagerad för Laisvalls sak, och paret Marie-Louise Eklund och Bo Biström i Norsjö som bedriver linbanan i Västerbotten.
Upprinnelsen till priset är gruvlaven i Laisvall. Det var sprängningen av laven i Laisvall som inspirerade fotografen Maria Söderberg till Lavepriset. Motiveringen till att Bill Nilsson får priset är hans brinnande intresse för sin hembygd och industriminnet i Laver.  Som representant för Älvsbyns kommun har han möjliggjort skyltning av Lavers samhälle och industriområdet. Det övergivna Laver, vars epok sträckte sig från 1938 till 1946, har under åren blivit ett av kommunens främsta besöksmål.
Det är ett förvånat och stolt kommunalråd som Arjeplognytt.se når per telefon. Han har själv ingen möjlighet att delta i Laisvall under julfesten och talen, men hälsar att han känner sig hedrad och undrar om inte lavepriset kan komma till Älvsbyn när nästa kommunfullmäktige sammanträder och ha en prisceremoni där?
Bill Nilsson är född 1950 i Vistträsk utanför Älvsbyn. Under hela sin uppväxt fick han höra skrönor och berättelser om gruvan i Laver.
– Det var framför allt berättelserna om det moderna Laver som jag tänker på och jag känner många som arbetat där. Vi fick höra talas om moderna hus med fjärrvärme, tvättmaskiner, inomhustoaletter och ström.
Bill Nilsson tänker särskilt på en syn som han ofta fick beskriven.
– Laver brukade beskrivas som ett helt berg av ljus som lyste på vinternätterna. Du kan ju tänka dig kontrasten på den tiden när det knappt fanns en glödlampa tänd i byarna omkring.
Minns du några olyckor?
– Jag minns att det finns en dödsolycka beskriven i ett schakt, men i stort sett var det inga tillbud.
Bill Nilsson och andra i Älvsby kommun månade om industriminnet i laver. I samarbete med länsstyrelsen i Norrbotten genomförde man för femton år sedan en skyltning och tryckte upp informationsbroschyrer. Bill Nilsson vill särskilt framhålla Randolf Erikssons arbete. Han är näringslivssekreterare i kommunen.
Hans första besök i Laver, 25 kilometer från Vistträsk, kan han inte minnas.
– Men det var när jag var ”ung pöjk”.
I sin ungdom spelade han mycket fotboll. Matcherna tog honom även till Laisvall där han utkämpade många strider.
– Vad jag minns så vann vi alltid! hälsar han till Laisvall.
Inte minst hälsar han till en tidigare kurskamrat från Piteå, Karl-Lennart Lundmark, som bor i Laisvall.
Han har besökt det forna gruvsamhället många gånger i egenskap av sitt tidigare arbete på ett försäkringsbolag. Därmed har han också sett de hus som också fanns i Laver och som flyttade till Laisvall.
En historisk angelägen sak är att stållaven från det nedlagda Laver hamnade i Laisvall 1946. Men grunden till laven står alltjämt kvar i Laver, ett levande monument. Men stållaven i Laisvall revs ned 2005 och skickades som skrot.
Bill Nilsson har ett stort intresse för historien.
– Om man inte vet vad som har hänt i vår bygd är det svårt att prata om framtiden, menar han.
Samtidigt är han de senaste åren mest engagerad för att Lavergruvan åter ska tas i bruk.
– Min främst ambitionen idag är det nya. Vi hoppas att Boliden ska påbörja driften med en koppargruvan som sägs innehålla lika mycket koppar som Aitik.
Till nyår avgår han som kommunalråd efter sex år, men kommer att ha kvar uppdrag i kommunfullmäktige. Han ser fram emot att delvis arbeta med nya frågor, men kommer att vara fortsatt engagerad för Laver.
Lavepriset består i år av keramiklaven av Kerstin Holmgren, ett diplom och ett presentkort från Laisvall SK på 1 000 kr till en stor smörgåstårta från Laisdalens livs.
Text: Marianne Hofman Arjeplognytt.se
Foto: Sterling Nilsson
Gruvlaven i miniatyr – skapad av konstnären Kerstin Holmgren – symboliserar den 60-åriga gruvepoken i Laisvall.
 
Foto: Maria Söderberg
I samband med utdelning av det tredje Lave-priset har den försetts med belysning och fått sin rätta placering – mitt i Laisvalls samhälle.

2012 års Lave-pris gick till Bill Nilsson, kommunalråd i Älvsbyn, för hans engagemang när det gäller Laver.  Han hade dock inte möjlighet att själv närvara vid prisutdelningen, men Maria Söderberg, som instiftat priset, kommer att överlämna priset vid ett senare tillfälle.

Doris Johansson höll invigningstalet vid Laven. Hon uttryckte tacksamhet mot lavens skapare Kerstin Holmgren, och poängterade att gruvminnet förenar Adolfström och Laisvall, och att det är viktigt att uppmärksamma industriminnen i vår omgivning.
Ett trettiotal personer mötte upp till ceremonin vid Laisdalens Livs. Efter invigningen dukades det upp till fest med smörgåstårta i butiken.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.