Bagerimuseet har öppnat för sommaren
Bagerimuseet i Älvsbyn har öppnat dörrarna för sommarbesökarna. Museet är tidigare den byggnad där man bakade den så kallade ”tioöreskakan”, det bröd som var föregångaren till den moderna polarkakan.
Väl på plats möts man av guiden Andreas Storm, som är sonson till den före detta bagaren Karl Fabian Nilsson. Andreas är 5:e generationen i ledet men har valt att studera till civilingenjör istället för bagare.
Men på sommaren arbetar han som guide på museet. Där välkomnar han besökare som är nyfiken på museet och visar dom runt i den gamla byggnaden från sekelskiftet. Han hjälper även besökare att provbaka sitt eget bröd.
– Vill man baka måste man komma en timme efter. För degen måste jäsa och ugnen måste bli varm, berättar Andreas Svärd som får hjälp av sin systerson Tristan Johansson att göra rågkaka deg.
Museet har öppet mellan 12:00 och 18:00 på vardagarna och mellan 12:00 och 16:00 på helgerna. Museet har även försäljning av fika. Exempelvis renklämma och kaffe.