Hatten av för bygget av Europas största vindkraftspark
30 AUG 2013
Anna-Karin Hatt, IT- och energiminister, invigde på fredagen bygget av Europas största landbaserade vindkraftspark i Markbygden väster om Piteå och söder om Älvsbyn.
– Jag gör det med glädje och stolthet. Den här satsningen kommer att ge eko ute i världen, sade Hatt.
Ministerns invigningstal hölls vid foten av det första färdigbyggda vindkraftverket i den jättelika parken. Går planerna i lås kommer det att resas ytterligare 1 100 vindturbiner på det 45 000 hektar stora området inom tio år.
Parken kommer då att sträcka sig från Fagerheden och Lilllpite upp mot Koler och Långträsk. Den västligaste delen hamnar inte långt från kommungränsen till Älvsbyn.
Bakom satsningen står svenska Svevind och tyska turbintillverkaren Enercon.
– Det här är långsiktig och hållbar utveckling när den är som allra bäst, tyckte Anna-Karin Hatt och fortsatte att berömma initiativtagarna till Vindkraftsparken.
– Tack för att ni går från ord till handling.
Fullt utbyggd kommer vindkraftsparken i Markbygden att årligen producera mellan åtta och tolv terawattimmar.
– Det är mer än hälften av vårt planeringsmål för vindkraft på land. Vindkraftverken här i Markbygden blir värdefulla för Sveriges omställning till förnybar el och ett klimatsmart samhälle. Klimatutmaningen är den enskilt viktigaste frågan och vi har ett ansvar gentemot kommande generationer, betonad Hatt.
Ministern påminde den stora publiken, på nära 300 personer, om sitt ursprung som landsbygdstjej.
– Tänk så häftigt för er här i Markbygden att få en av världens största vindkraftsparker i er bygd. Tro mig, det här kommer att ge eko ute i världen.
Även för Peter Roslund, kommunalråd i Piteå, var det en glädjens dag.
– Det här är en viktig satsning, inte bara för Piteå utan också för resten av Sverige och hela världen.
Även om Sverige och Piteå varit förskonade från katastrofer på grund av klimatförändringarna sade sig Roslund se en tydlig förändring i vädret också lokalt.
– Bara under de senaste femton åren har vi i Piteå upplevt det värsta skyfallet någonsin, den varmaste dagen någonsin, den kallaste dagen någonsin och höstar som varit både de regnigaste och varmaste. Så visst har någonting hänt med klimatet även här hos oss.
Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg var imponerad och berömde initiativtagarna för sättet att genom god kommunikation hitta samförståndslösningar med befolkning, markägare, samer och myndigheter.
– Själv tillbringar jag några veckor varje sommar på Öland. Där finns också många vindkraftverk. Men jag störs inte av dem. Istället känner jag, när jag ser dem, att här produceras el på ett fantastiskt miljövänligt sätt. Jag gillar vindkraft.
Tomas Abrahamsson, VD för Enercons tornfabrik i Malmö, gav lite fakta om parken och vindkraftverken vars torn reser sig 138 meter över marken.
Wolfgang Kropp, VD för Svevind, berättade om den långa vägen från idé till verklighet.
– Redan år 2001 började vi den här satsningen. Det har blivit många möten under resans gång, berättade Kropp och tackade finansiärer, lokalbefolkning, Östra Kikkejaurs sameby, samarbetsparners, myndigheter och alla inblandade för stödet.
Sedan tidigare finns en pilotpark med tolv verk på höjden Dragaliden. Men nu börjar alltså på allvar bygget av den stora parken. Det sker i tre etapper. Den första omfattar runt 300 vindkraftverk.
Investeringen, för hela parken på 1 101 turbiner, beräknas till drygt 70 miljarder svenska kronor.