GIRLPOWER – driver Älvsbyns handelsutveckling framåt
16 OKT 2013
I Älvsbyn domineras handeln av kvinnliga företagare.
– Vi har en härlig drivkraft som för utvecklingen framåt, säger Lisa Lundström, ägare av sko- och modebutiken Helenas – med stil.
2009 utsågs Älvsbyn till Sveriges mest jämställda kommun av organisationen Företagarna. Redan då hade kommunen högst andel kvinnliga företagare.
Kvinnorna i Älvsbyn har alltid varit starka. Uno Westerlund, fil. doktor i historia, med rötterna i byn Manjärv, men numera bosatt i Uppsala, har funderat över fenomenet.
– Förr var Älvsbyn en utpräglad skogs- och jordbrukskommun. Kvinnorna hade ansvarsfulla uppgifter. Inte minst när mannen i huset, under långa perioder, åkte iväg till skogs på förtjänst. Då var det kvinnorna som på egen hand skötte både gård och djur.
Westerlund tror att detta skapade en slags entreprenörsanda.
– Kvinnorna fick en stark självkänsla. Det i sin tur har lett fram till att så många startat företag.
Många idéer
De flesta butikerna på centralorten drivs och ägs av kvinnor. Många av dem relativt unga. Något som märks. Idéerna om hur handeln ska utvecklas är många liksom aktiviteterna med exempelvis kvällsöppna butiker och tjejkvällar.
– Vi har jättekul tillsammans. När vi gör någonting möter vi ett fantastiskt stöd av folket. Jag tycker att tjejerna här i Älvsbyn driver utvecklingen framåt, säger Lisa Lundström.
Jämställdhet skapar tillväxt
Hon får medhåll av Älvsbyn kvinnliga kommunalråd Helena Öhlund.
– Med kvinnors medverkan skapas tillväxt. Det kvinnliga företagandet i Älvsbyn växer både inom handeln och tjänstesektorn, vilket är glädjande. Hållbar tillväxt förutsätter ett jämställt samhälle. Vi behöver både manliga och kvinnliga entreprenörer. I Älvsbyn finns just nu en enorm drivkraft, tycker Helena.
Kvinnligt även i andra sammanhang
Att det finns ”Girlpower” i kommunen märks även i andra sammanhang. Det är ingen tillfällighet att ordföranden i lokalavdelningen av Företagarna heter Elisabeth Nordström. Även Köpmannaföreningen har en kvinnlig ordförande; Birgit Nilsson.
– Ibland vore det önskvärt med fler män inom handeln. Då kanske ”tjattret” på Köpmannaföreningens möten skulle minska, säger Anna Gårding, med ett skratt.