Värmeljus större miljöbov än man tror

27 NOV 2013
Taggar : ,
Skrivet av :

Vintermörkret sänker sig och värmeljusen kommer fram. Hur mycket aluminium som går förlorad för att folk inte petar bort järnbiten till veken är oklart.

300 miljoner värmeljus går åt i Sverige varje år.

300 miljoner värmeljus går åt i Sverige varje år.

Återvinningsföretagen uppmanar folk att pilla loss den lilla metallbiten som håller fast veken i koppen innan man lämnar värmeljusen till återvinning. Onödigt kan tyckas med det finns en förklaring.

– Vekeshållaren är av järn, medan koppen är av aluminium, förklarar Annica Dahlberd på FTI till Ny teknik.

Hur mycket aluminium som går förlorad för att folk inte petar bort järnbiten till veken är oklart

Hur mycket aluminium som går förlorad för att folk inte petar bort järnbiten till veken är oklart.

I återvinningsprocessen fastnar järnet på magneter, och om vekeshållaren då sitter fast i stearinresterna i botten på koppen så följer även den med till stålåtervinningen. När järnet sedan smälts ner så brinner aluminiumet upp och man förlorar möjligheten att återvinna den. Med tanke på att man vid återvinning av aluminium bara förbrukar fem procent jämfört med den energi som går åt vid nytillverkning kan man inte annat än att konstatera, att slarv från folket är rent slöseri med energi.

Nils Sundström, teknisk chef på Älvsbyhus är villig att hålla med och gjorde en noggrann uträkning för att jämföra den energi som går att återvinna. Genom att väga 10 stycken tomma urpillade värmeljuskoppar på en digital våg fick han fram att varje kopp vägde 0,7 gram.

– Genom att multiplicera vikten med 300 miljoner värmeljus fick jag fram en vikt på totalt 210 ton, säger Nils som sedan fortsatte sin uträkning så att undertecknad inte hade en sportslig chans att hänga med. För att dra lärdom fick jag en bra jämförelse på hur mycket energi vi faktiskt kan spara ifall vi lyckas återvinna samtliga aluminiumkoppar.

– Ett nybyggt 121 kvm Älvsbyhus placerat i Älvsbyn behöver knappt 9000 kWh el till uppvärmning, varmvatten och ventilation (exklusive hushållsel) per år, förklarar Nils och fortsätter:

– Sparade elen räcker till den specifika energianvändningen för 440 nybyggda Älvsbyhus placerade i Älvsbyn. (Drygt 670st om de är placerade i Stockholm).

 

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.