Norrbottens bästa företagsklimat finns i Älvsbyn
Älvsbyn har länets bästa företagsklimat. Det visar organisationen Svenskt Näringslivs undersökning.
– Glädjande att vi ligger i topp. Det känns verkligen som att kommunen och företagarna arbetar tillsammans, säger Helena Öhlund, kommunalråd.
Förra året gick Älvsbyn som en raket uppåt i Svensk Näringslivs ranking. Det räckte till en andraplats i länet efter Luleå. I den senaste undersökningen tar Älvsbyn ännu ett steg uppåt och passerar residensstaden.
– Det känns som att vi tillsammans skapat en slags Gnosjöanda. Det råder en väldigt god samverkan, betonar Helena.
Ömsesidigt beroende
Ett konkret exempel på detta är de Företagarfrukostar kommunen bjuder på en gång i månaden. De är alltid välbesökta och Helena Öhlund missar själv sällan någon av dem.
– Det är ett fantastiskt trevligt arrangemang i all sin enkelhet. Tanken med dessa är att företagarna ska få möjlighet att informera och träffa varandra. Men det roliga är att de också väldigt gärna vill veta vad som händer hos oss i den kommunala förvaltningen och i de kommunala bolagen. Vi för en väldigt bra dialog.
Helena betonar vikten av att skapa ett bra företagsklimat.
– Vi är beroende av varandra. Utan lokala företag får vi inga pengar till välfärden. Så enkelt är det. Ett bra näringsliv medför stora värden.
Goda exempel
Utåtriktad verksamhet, lyhördhet, fruktbara dialoger och god tillgänglighet är några saker som fört Älvsbyn uppåt i rankingen.
– Det arbetet ska vi fortsätta med, lovar Helena.
Helena brinner också för att lyfta fram förebilder och goda exempel bland företagarna. Ett sätt att göra detta är utmärkelserna på Näringslivsgalan.
– Det svåra är bara att välja vinnare. Vi har så otroligt många duktiga företagare i Älvsbyn, påminner Helena och nämner också det nära samarbetet med Köpmannaföreningen, LRF och Företagarna.
Öppna dörrar
Andra hemligheter bakom det allt bättre företagsklimatet stavas; tydliga strategier, informellt samarbete och en stark varumärkesplattform.
– Tillsammans med företagen diskuterar vi frågor som gagnar samhället. Vi försöker arbeta proaktivt och föregå eventuella problem. Inte bara ta möten sedan problemen uppstått, säger Pär Jonsson, näringslivschef på Älvsbyns kommun.
Kommunens tjänstemän på Näringslivskontoret får ofta beröm för deras informella sätt att arbeta. De är tillgängliga, lättsamma att prata med och villiga att hjälpa företagarna på orten med alla tillgängliga medel.
– Ska vi utveckla kommunen tillsammans kan inte kommunen och entreprenörerna sitta var för sig. Vår ambition är att ha en god relation till företagen, förklarar Pär Jonsson.
Starka kvinnor
En annan lista där Älvsbyn alltid tillhör Sverige-toppen är jämställdheten inom näringslivet. Många företag drivs av kvinnor. En tradition som alltid varit stark i Älvsbyn.
– Det beror nog på att vi förr var en utpräglad jord- och skogsbrukskommun. När männen försvann till skogs under långa perioder fick kvinnorna ta hand om gården och de utvecklade ett entreprenörskap som lever vidare än i dag fast i andra former.
Det sitter kvinnor på många viktiga positioner i Älvsbyn. Helena Öhlund är kommunalråd, Birgit Nilsson är ordförande i Köpmannaföreningen och Elisabeth Nordström svingar ordförandeklubban hos organisationen Företagarna.
– Att det är så beror uteslutande på att vi har många starka och driftiga kvinnor. Det är därför så många kvinnor väljs till ordförandeposterna, konstaterar Pär, som också ger beröm till kommunens politiker.
– De är duktiga på att rikta strålkastarljuset mot lokala hjältar inom näringslivet. Inte mot dem själva.
Fakta:
Betyg på företagsklimatet i Norrbottens kommuner
- Älvsbyn 3,8
- Luleå 3,6
- Arjeplog 3,2
- Piteå 3,0
- Gällivare 3,0
- Jokkmokk 3,0
- Kalix 3,0
- Haparanda 2,8
- Överkalix 2,8
- Pajala 2,7
- Arvidsjaur 2,6
- Boden 2,6
- Övertorneå 2,5
- Kiruna 2,2
Svenskt Näringslivs betygsättning bygger på enkätsvar från företagen och en 6-gradig betygsskala.