Valborgs – igelkottens farligaste dag!
Det är Valborgsmässoafton. Vi eldar, sjunger in våren och umgås med släkt och vänner. Men våra små taggiga vänner lever farligt.
När temperaturen stiger över nio plusgrader vaknar igelkotten upp från sin vintersömn. Förra helgens värmebölja möjliggjorde ett uppvaknande även här uppe i Norrbotten, så bli inte förvånad om det börjar prassla och röra på sig i någon av gårdens lövhögar, som kan ha verkat som kottens vinterboning.
Igelkotten är ingen hotad art
Kunskapsläget om igelkottens utbredning har varit oklart och därför tog Naturskyddsföreningen under 2013 hjälp av sina medlemmar och via sociala medier uppmanade de Sveriges befolkning att rapportera in när man sett en igelkott i sin närhet. De 17 800 rapporter som kommit in har sedan lämnats över till Sveriges Lantbruksuniversitet som gjort en noggrann analys och en oberoende expertbedömning av igelkottens utbredning och utveckling.
Av resultatet att döma har igelkotten blivit allt vanligare längst med norrlandskusten, vilket man tror är en effekt av att klimatet blivit allt mildare. Man ser också att den har fått ett starkt fäste i många städer, men att den verkar minska i odlingslandskapen. Fortfarande finns det frågetecken kvar angåend igelkottens population. Man kan inte med säkerhet veta om arten ökar totalt sett, om beståndet minskae eller om det är stabilt. Därför kommer fortfarande angeläget att följa igelkottens fortsatta utveckling.
Du kan hjälp till!
– Tillsammans kan människor på kort tid göra en naturvårdsinsats som normalt tar en enskild forskare flera år, säger Per Bengtsson, projektledare Naturskyddsföreningen.
Därför fortsätter Naturskyddsföreningen att uppmana oss att rapportera när vi observerat en igelkott, vilket man enkel via deras hemsida kan göra.
Källa: Naturskyddsföreningen.se