Älvsbyframgångar vid rikstävling

21 MAJ 2014
Älvsbygymnasterna Kajsa Linnea Elin Anna Jenny.

Det blev en lyckad tävlingshelg för Älvsbygymnasterna när de besökte Västerås. Av de fem tjejer som åkte till Vårpokalen kom alla topp-tio i lördagens mångkamp och kvalificerade sig till söndagens grenfinaler. Älvsbygymnasternas tio finalplatser ledde till ett guld, två silver och två brons samt fler fina placeringar för Älvsbytjejerna.

I år stod Västerås Gymnastikförening som arrangörer av Vårpokalen i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. 30 gymnaster från olika delar av Sverige ställde upp i mångkampen. De åtta bästa på varje redskap kvalificerade sig automatiskt till grenfinalerna som gick av stapeln dagen efter.

Alla fem i topp-tio

Älvsbygymnasternas prestationer mätte sig bra mot övriga landets gymnaster. Ingen av dem kunde rå på Lilia Meisel från Göteborgs Turnförening, Lykke Olsson från All Star Gymnastics eller Moa Henriksson från GF Nike Gymnasterna som intog pallen med de tre fina poängen 49,30, 47,975 och 47,65. Men väl placerade sig tre av Älvsbytjejerna direkt utanför pallen. Anna Nilsson kom på en fin 4:e plats med 45,65 p, Linnea Åberg kom 5:a med 44,75 p och Jenny Knuts 6:a med 44,55 p. Kajsa Söderberg och Elin Bergvall slutade 9:a och 10:a med 42,90 p respektive 42,10 p.

– Det gick väl bra, sa Jenny efter tävlingen. Jag hade två onödiga fall, ett på barr och ett på bom. Jag är nöjd med hoppet och friståendet gick som vanligt.

– Jag tycker också att det gick bra, sa Elin. Jag gjorde illa foten på Tsuchan (hoppet) på lördagen så jag hade ont, men är nöjd över barren och att jag stod på mina nya svårigheter på bom och fristående.

Älvsbygymnasterna i Västerås; Jenny, Anna, Kajsa, Elin och Linnea.

Guld till Anna på fristående

Anna Nilsson gick till final i tre grenar och vann guld i fristående, kom 4:a på hopp och 5:a på bom. Klubbkamraten Linnea Åberg gick till två finaler och kom hem med lika många medaljer. Det blev ett silver på bom och ett brons på friståendet för Linnea. Jenny Knuts stod också för en del av Älvsbyns medaljskörd. Hon tog silver i hopp och brons på bom samt kom 6:a på friståendet. Kajsa Söderberg och Elin Bergvall gick till varsin final, i fristående och barr, och kom där på 4:e respektive 7:e plats.

Svåra serier

Trots inte alltför mycket träningstid per vecka körde Älvsbygymnasterna svåra serier i allt utom barr. Poängmässigt hade Linnea Åberg den klart svåraste bomserien av alla. Jenny Knuts körde två svåra hopp, vilket bara fem andra tjejer gjorde under tävlingen.

Nöjd tränare på plats

– Tjejerna gjorde en stabil tävling. De är ett gäng med mycket energi som tillsammans lyfter varandra, sa tränaren Tora Garberg efteråt. Extra glad är jag över att vissa av svårigheterna i deras serier nu sitter riktigt bra.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA