Fotbollen i Älvsbyn – ett lyckat segerrecept för integration av ensamkommande flyktingbarn
Överlägsna seriesegrare. Men största vinsten finns på det sociala och humana planet. Älvsby IF:s pojkar – 99 är nämligen inte bara duktiga på fotboll. Lagets största framgång handlar istället om integration av ensamkommande flyktingbarn.
– Vi har killar från tolv olika nationer plus Sverige. Mer än hälften av spelarna i laget är nysvenskar. Så vi har haft ett pussel att lägga för att mixa ihop olika viljor, kulturell bakgrund och språk, säger Jyri Särestöniemi, talesperson för projektet.
(Artikeln fortsätter under annonsen)
Sportsligt har triumferna varit stora under säsongen. Älvsbyns pojkar -99 vann serien överlägset. Obesegrade hela säsongen. Av 14 matcher slutade tretton med seger och en oavgjord.
– Vi kanske inte alltid vunnit välförtjänt, men segrarna har kommit ändå, konstaterar Särestöniemi.
Men det sportsliga är bara en del av lagets verksamhet. Fotbollen är världens största sport med överlägset flest utövare. Det har ÄIF nyttjat.
– Fotbollen förenar människor över alla kultur-, religions och nationsgränser. Älvåkra har länge varit en samlingsplats för ensamkommande flyktingbarn och per automatik blivit något av ett naturligt integrationsprojekt.
Men ansvariga för Älvsby IF:s ungdomsverksamhet ville ta integrationsarbetet ett steg längre. Laget, pojkar -99, blev ett eget projekt med stöd av bland andra Lions, Älvsbyhus och BROS (Kommunens organisation för ensamkommande flyktingbarn).
– Tillsammans mer Bros har vi skapat modeller och regelverk för aktiviteterna. Lions har betalat avgifter för barn som inte annars skulle haft råd att medverka. Älvsbyhus har bland annat upplåtit träningslokalen Älvsbyvärken, berättar Jyri.
Genom projektet har nysvenska ungdomar getts chansen att spela fotboll med jämnåriga födda i Sverige. Inte bara för att träna och spela matcher utan lika mycket för att integreras i det svenska samhället.
– Visst har vi råkat ut för många kulturkrockar men genom att arbeta tillsammans har vi lyckats skapa en laganda där även de värsta individualisterna funnit sig till rätta. Arbetet har handlat om att mixa ihop en mängd olika viljor. Samtidigt gäller det att ha respekt för de enskilda ungdomarnas bakgrund och tidigare upplevelser som i många fall varit traumatisk. Tidigare var det kaotiskt på träningarna. Inte minst för att de olika språken varit så många. Vissa har vi kommunicerat med via tolk. Men nu har vi styrt upp träningarna som fungerar riktigt bra.
Fotbollen skapar också vänskapsband mellan svenska ungdomar och ensamkommande flyktingbarn. Något som utöver de sociala värdena även underlättar språkutbildningen.
– En del ensamkommande flyktingbarn har lärt sig svenska fantastiskt snabbt och bra.
Tabellen återfinner du här nedan plus ett bildspel från Älvsbyns match mot Boden i onsdags av STERLING NILSSON: