Sällsynt fågel siktad i Vitberget
Ornitologer har Vitberget utanför Älvsbyn i kikaren. Detta sedan en fågel av arten Småtrapp siktats i byn. Det är bara fjärde gången den observeras i Sverige under 2000-talet.
Ulf Öhman, ordförande i Norrbottens Ornitologiska förening, satte sig själv i bilen tillsammans med frun för att åka från Luleå till Vitberget. Han hade lyckan att få se den för Sverige så sällsynta fågeln.
Upptäckten har väckt stor uppmärksamhet i ornitologiska kretsar. Bland annat har fågelskådare från Uppsala styrt kosan mot Vitberget.
Småtrappen har ett uppdelat häckningsområde. Det östliga utbredningsområdet omfattar Ryssland, Georgien, Kyrgyzstan, Kazakstan, Ukraina, nordvästra Kina, norra Iran och Turkiet. Det västra utbredningsområdet träcker sig över Spanien och Portugal med mindre populationer i Italien, Frankrike och Marocko.
Arten är stor som en fasanhona och mäter 40-45 cm på längden och har ett vingspann på 83-91 cm. I flykten är de långa vingarna mestadels vita med kontrasterande svarta yttre vingpennor och svarta handtäckare. I häckningsdräkt är hanen brun på ovansidan och vit undertill, med grått huvud, svart hals som upptill och nedtill kantas av vitt. Honan och icke-häckande hanar saknar det kontrastrika halspartiet, är mer vattrade och honorna är mörkare undertill än hanarna. Ungfåglarna påminner om honorna. Båda könen är oftast tysta men hanen har ett snarkande läte som beskrivs som ”prrt” som kan höras på upp till 500 meters håll.
Källa: Wikipedia.