Stort intresse för nya attraktiva boenden i Älvsbyn
Intresset för nya attraktiva boenden i Älvsbyn är stort. När idéerna för Sparbankshuset och Lekentomten presenterades i Fluxen på tisdagskvällen kom drygt 150 personer.
– Nyproducerade lägenheter är dyra att bygga och hyrorna blir höga. Älvsbyn är nog inte riktigt moget för de hyresnivåerna än. Därför kan kooperativa boenden vara en lösning, förklarade Lennart Lundgren, VD Älvsbyns Fastigheter.
Det är många år sedan det byggdes nya hyreshus i Älvsbyn. Men nu börjar det vara dags. Det har börjat röra på sig.
– Vi brukar säga att Laver-effekten redan är här, berättade Anna Jonsson, mäklare på Fastighetsbyrån.
Villapriserna stiger i Älvsbyn men ligger ändå långt under nivåerna i exempelvis Luleå.
– Det märker vi på att folk utifrån köper hus i här, fortsatte Anna.
Husen säljs i dag snabbare än tidigare. Snittiden från säljbeslut till köp är 55 dagar. Betydligt kortare än för bara ett par år sedan. Det innebär också att objekten är färre.
– Men innan ni säljer era villor måste ni ju ha någonstans att ta vägen, påminde Lennart Lundgren, till den månghövdade publiken som till större delen var i pensionsåldern.
De fick även lyssna till Ylva Sundström från Sabo som berättade om kooperativa boenden. Mikael Torngren, Lindbäcks Bygg, Fredrik Edfast, NCC, och Matias Henriksson, Grönbo (som ägs av Polarrenen), presenterade sina koncept och idéer.
– Vi ska ju bara förvalta fastigheterna som någon annan har byggt, förklarade Lundgren.
Tanken på kooperativt boende verkade falla många i smaken. Direkt efter presentationen tecknade många, uppskattningsvis ett 50-tal, intresseanmälan på plats.
– Det är helt och håller intresset som styr den fortsatta utvecklingen, förklarade Lundgren.
För mer fakta kring kooperativa boenden och villamarknaden i Älvsbyn se fotografierna i bildspelet nedan.
FOTO: STERLING NILSSON