Kioskerna på väg att försvinna
Den tradtionella kiosken är på väg att försvinna. Älvsbyn är en av 24 orter där de saknas helt.
– Den fristående kiosken som många av oss minns från vår barndoms somrar finns inte på lika många platser längre, säger Per Sörbom på Lantmäteriets geodatadivision, till TT.
Definitionen på en kiosk är enligt Stockholms stads vägledning; ”en liten fristående byggnad med försäljning av varor och tjänster som bidrar till den allmänna nyttan och trevnaden”.
I dag finns cirka 1 500 kiosker kvar i Sverige. Sedan 1991 har 899 försvunnit, enligt Lantmäteriets offentliga fastighetsregister.
– Många små företag har fått svårt att konkurrera när de stora etablerade handlarna börjat konkurrera med generösa öppettider på kvällar och helger, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på svensk handel.
En annan förklaring är att butiker som Seven Eleven och inte minst från bensinstationerna övertagit kioskernas roll.
– Därmed är det nog inte så många kunder som tycker att de fått sämre service för att kioskerna försvunnit, tror Arnberg.
Flest kiosker finns föga överraskande i storstäderna och turisttäta områden 24 av Sveriges kommuner har inte någon kiosk alls, enligt fastighetsregistret. De är: Älvsbyn, Nykvarn, Ydre, Åtvidaberg, Aneby, Lessebo, Bollebygd, Götene, Eda, Nora, Surahammar, Norberg, Gagnef, Älvdalen, Ockelbo, Timrå, Ragunda, Bjurholm, Robertsfors, Norsjö, Malå, Sorsele, Dorotea och Lycksele.