Uppgång för kaffekulturen i Älvsbyn

20 APR 2016
Skrivet av :
Bea Greus, 26 år, köpte Konditori Centrum i december 2014 där hon arbetat sedan 2011.

Bea Greus, 26 år, köpte Konditori Centrum i december 2014 där hon arbetat sedan 2011.

 

Kaffekulturen växer sig allt starkare i Sverige. Älvsbyn är inget undantag. Konditori Centrum och Ekbergs är två anrika företag i branschen.

– Fika har blivit en social grej. Folk dricker allt oftare sitt kaffe på caféer tillsammans med vänner, arbetskollegor eller affärsbekanta, berättar Bea Greus, ägare av Konditori Centrum.
Fanny Wiklund, på Ekbergs Café, upplever samma positiva trend.
– Många vill sitta ner och ta det lugnt med en kopp kaffe mitt i all stress.
En klassisk skylt hänger sedan några månader tillbaka på Storgatan. Ekbergs Café, som grundades 1923 i Piteå. Konditori Centrum har anor sedan 1919 och hette till en början Stålbergs.

En klassisk skylt hänger sedan några månader tillbaka på Storgatan. Ekbergs Café, som grundades 1923 i Piteå. Konditori Centrum har anor sedan 1919 och hette till en början Stålbergs.

Kaffe för finsmakare
Kaffedrickandet har också utvecklats till något för finsmakare. För fanns det kok- eller bryggkaffe att välja mellan med socker, grädde eller mjölk som tillbehör. Nu är valen betydligt fler. Det är Cappuccino, espresso, café au Lait, Latte, Chai Latte, Caffe macchiato, och många, många andra varianter.
– Allt fler vill ha ett lite mer exklusivt kaffe än vanligt brygg, konstaterar Fanny, som i dagarna precis installerat en ny kaffemaskin.
Bea Greus håller med.
– Det är kaffedrinkar hit och dit, men samtidigt upplever jag att det vanliga svarta kaffet är på väg tillbaka. I dag är också folk medvetna om vad de stoppar i sig. Därför säljer vi bara ekologiskt kaffe. Personligen så tycker jag att det också smakar bättre.
Mona Ibrahim och Bea Greus är två av fyra anställda på Konditori Centrum.

Mona Ibrahim och Bea Greus är två av fyra anställda på Konditori Centrum.

LCHF-muffin
Efterfrågan på nyttigare fikabröd och vegetariska alternativ ökar också, enligt Bea.
– Vi försöker anpassa oss efter önskemålen. Exempelvis bakar vi en LHCF-muffin.
Både Konditori Centrum och Ekbergs har sina stammisar.
– Flera av dem har vi behållit efter flytten från Järnvägsstationen till Storgatan, berättar Fanny.
Konditori Centrum har dessutom ett troget frukostgäng.
– De har samlats här på vardagarna i flera år vilket är trevligt, säger Bea.
Palt-succé
Utöver fika, bakelser och bröd erbjuder Konditori Centrum och Ekbergs även luncher.
– Räkmackan är populärast hos oss, avslöjar Fanny.
Konditori Centrum har även en meny med varma rätter. Tisdagar och torsdagarna är klassiska. Då serveras, traditionsenligt, palt.
– Den säljer alltid slut. Blodpalten går bäst, berättar Bea, som även erbjuder catering.
– Det är en verksamhet som ökar. Smörgåstårtor och motivtårtor är också populära.
Beas skulpterade figurer i marsipan är efterfrågade, inte minst i samband med barnkalas.
En glad trio handlar på Ekbergs Café. Bakom kassan syns Lisa Wiklund som arbetar på Ekbergs tillsammans med Fanny Wiklund.

En glad trio handlar på Ekbergs Café. Bakom kassan syns Lisa Wiklund som arbetar på Ekbergs tillsammans med Fanny Wiklund.

Bidrar till myskänsla
Tårtor och smörgåstårtor är säljs också i stort antal av Ekbergs. Både Fanny och Bea ser fram mot sommaren.
– Då blir det högsäsong, påpekar Bea och längtar efter att få öppna uteserveringen.
– Kul med lite liv på Storgatan.
Av samma uppfattning är Fanny.
– Ja, vi vill bidra till myskänslan på byn och hoppas få tillstånd för en uteservering. Vi funderar också på att hålla öppet ännu längre på kvällarna under sommaren.
Att fika på lokal är inne. Många caféer förlorade en stor del av sina kunder när TV:n kom i slutet på 1950-talet och början på 1960-talet. Då föddes traditionen att fika framför ”dumburken” hemma hos varandra. Men nu växer caféernas popularitet som samlings- och mötesplats igen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.