Älvsbyföretag satsar på Flower Power
En vacker elproducerande blomma pryder industriområdet vid Hertz mitt i byn. Likaså finns en monterad på taket ovanför entrén till Polarbröd. Blomman är i själva verket ett solkraftverk. I anslutning till solkraftverket vid Hertz finns numera även Älvsbyns första offentliga laddningsstation för elbilar och elcyklar.
Skapelsen kallas för Smartflower. Solskivorna är tekniskt sinnrikt monterade som en blomma. ”Bladen” vecklas ut i gryning och sluts vid skymning. Den följer också solen genom att rotera.
Den totala ytan på solskivorna är 18 kvadratmeter.
– Men de är ruskigt effektiva, berättar Jonas Almquist, Sustainable Energy Nordic AB, som har generalagenturen på Smartflower och som besökte Älvsbyn på fredagen.
Tillverkaren utlovar en elproduktion på 4 000 kilowattimmar per år.
– Men jag tror det blir lite till. Åtminstone under sommarhalvåret. Vi har ju våra ljusa sommarnätter, spekulerar Anders Lidström, företagare som också är ombud för biluthyrningskedjan Hertz.
Jonas Almquist är också nyfiken på resultatet.
– Det ska bli intressant att följa hur mycket Smartflower produceras här uppe i norr med era ljusa sommarnätter.
För elproduktionen behövs inte sol. Bara ljus. Även om direkt solljus ger bäst effekt.
Polarbröd och Anders Lidström är först med Smartflowers i Norrbotten. Lidström har dessutom köpt en med laddningsfunktion för elbilar och elcyklar. Den första offentliga laddningsstationen i Älvsbyn. Flower power i bokstavlig mening.
– Jag vill skapa en kultur. Då måste man börja någonstans. På sikt vill vi också kunna erbjuda elbilar som hyralternativ, berättar Anders.
Jonas Almqusit vill uppmuntra fler att satsa på solenergi.
– I dag är solenergi lönsamt. Men det finns så många andra värden är bara pengar. Att visa miljöintresse stärker varumärket och kan rädda en planet som mår dåligt.
Han beättar också att Smartflower pryder många cirkulationesplatser (rondeller) i Italien. Samma sak är möjlig i Sverige men Trafikverket anser att de skymmer sikten.
Den som satsar på solenergi kan också räkna med ekonomisk stöd. För privatpersoner återbetalar staten 20 procent av investeringen. För företag och offentlig sektor är bidraget 30 procent. Dessutom kan pengar sparas genom rotavdrag och dubbla skatteavdrag för producerad el.
– Återbetalningstiden för en anläggning ligger på 7-16 år, berättar Almquist.