Vraklaxar skapar oro
Många är oroliga och hör av sig till Länsstyrelsen om sjuka och döda laxar som setts i länets laxälvar. Laxarna har ofta tydliga sår och stora gråvita fläckar som täcker delar av kroppen och har ett apatiskt beteende.
Under senhösten får Länsstyrelsens vatten- och fiskeenhet in många rapporter och frågor om sjuka och döda laxar i våra laxälvar. Många undrar om det är en stor ”laxdöd” som hotar våra laxbestånd.
– Nej, man behöver inte vara orolig, det här är ett normalt beteende för laxen den här tiden, säger Dan Blomkvist och fortsätter;
– Om vi ser laxar med skador tidigt på sommaren så kan det vara fråga om någon sjukdom eller smitta men så här års handlar det om vraklax, alltså lax som har skador på kroppen från leken och skadorna är i vissa fall infekterade av svamp som ger stora vita fläckar.
Många som hör av sig är fiske- och naturintresserade och säger sig aldrig ha sett den här typen av skador förut trots att man vistats vid älvar och fiskat hela sitt liv. Ofta ses dessutom de sjuka laxarna på platser där de normalt inte brukar synas som till exempel i vikar och i lugna bakvatten. Men det finns en naturlig förklaring även till detta.
– Mängden lax har ökat kraftigt i flera av våra vildlaxälvar de senaste åren och med mer lax så syns detta tydligare. Eftersom laxarna är svaga så orkar de inte hålla ståndplatser i strömmen utan driver in i vikar och lugnvatten, säger Dan Blomkvist.
– Om vi går ut och tittar på lax under senhösten så är det precis det här som vi väntar oss att hitta. Det ser illa ut men det är normalt att en stor del av de utlekta laxarna dör, avslutar Dan Blomkvist.
I Luleälven nedanför Bodens kraftverk fiskar man odlad lax och öring och här är fiske tillåtet året om. Här är skadad och svampinfekterad vraklax som bifångst ett känt fenomen sedan länge under höstfisket.
På Facebooksidan ”Vatten i norr” kan du läsa mer och se filmer från aktuella händelser.
Källa: Länsstyrelsen Norrbotten