Mästarna på mästerskap vill göra VM till en folkfest
Älvsbyns Motorsällskap (ÄMS) arrangerar VM i skotercross den 31 mars – 1 april och räknar med en folkfest.
– Låt oss hjälpas åt att göra någonting stort av det här, uppmanade Tobias Eklund från ÄMS, under senaste Företagarfrukosten på Polar Hotel.
Älvsbyn arrangerade även VM 2015. Då med kort varsel sedan den finska värdorten hoppat av.
– Då hade i fem veckor på oss. Ändå blev det ett lyckat VM och vi fick mycket goda vitsord. Nu har vi fem månader att göra någonting ännu bättre, betonade Arne Lind, ordförande i ÄMS, och bad om support av företag, kommun och privatpersoner.
– Tävlingarna fixar vi men behöver hjälp med kringarrangemang. Det är många andra orter som ryckt i oss och velat att vi lägger VM:et hos dem.
Men vi har inte fallit för några locktoner utan kör på Högheden i Älvsbyn.
Tobias Eklund påminde om det höga PR-värdet.
– Tävlingarna kommer att TV-sändas i mer än 50 länder. Sändningarna brukar inledas med en presentation av orten där tävlingarna går. Så här har Älvsbyn en jättemöjlighet att synas.
Trots korta förberedelser 2015 kom runt 3 500 personer för att se VM-tävlingarna.
– Denna gång siktar vi på att få hit även proffsförare från USA. När Malå hade VM lockade tävlingarna 7 500 åskådare. Vi hoppas och tror på någonting liknande.
Utbildning i värdskap
I sammanhanget passar därför Destinationsrådets utbildning i gott värdskap väldigt bra. Sofia Sundh, näringslivsutvecklare, berättade om ett besök i Åre.
Lotta Berglund, hotellchef på Storforsen Hotell, var med.
– En mycket givande resa. Vi hade fantastiska dagar i Åre, tyckte hon och berättade att hon påbörjat en värdskapsutbildning för personalen på hotellet.
Sofia Sundh bjöd också in till Affärsakademin, en utbildning för befintliga företagare som ska leda till bättre och fler affärer samt ökade intäkter.
– Det är ett jättebra program med inbjudna föreläsare som är duktiga på att förmedla kunskap, tillade Ove Johansson, konsult.
Ulf Burström, Köpmannaföreningen, informerade om skyltsöndagen och julhandeln.
– Vi fyller upp butikerna så handla lokalt, hälsade han.
Presentkort till ett totalt värde av 11 500 kronor kommer att lottas ut bland dem som julshoppar i Älvsbyn med utdelning den 21 december.
Tillsammans med kommunen försöker också Köpmannaföreningen hitta lösningar för att fylla tomma lokaler i centrum.
Fler poliser
Robert Janeheim berättade att poliserna i Älvsbyn blivit fler.
– I dag är vi fyra men blir sex efter årsskiftet. När den nye polischefen, Kenneth Wikström, i Piteå tillträdde var han tydlig med att fler poliser skulle synas ute.
En annan positiv sak är att svarstiden på polisens telefonnummer 114 14 kortats. Detta beror på att telefonsamtal från norra Sverige kopplas till en
växel i regionen.
Janeheim tipsade också om möjligheten att DNA-märka utrustning, verktyg och fordon.
– Det underlättar vårt jobb. Vi har en hel del beslagtaget stöldgods som vi inte hittar ägare till.
Existentiell träffpunkt
Storgatan 5 är både en träffpunkt och ett projekt som drivs i Älvsbyn av Pingstförsamlingen i Klöverträsk.
– Där bjuder vi in till samtal om stora och viktiga frågor. I dag finns en brist på samtal människor emellan. Storgatan är ett ställe för alla att mötas mitt i livet, berättade Kenneth Sandström, pastor, och lovade att mer information kommer.
Den 9 december bjuds Älvsbyns företagare att följa med på en busstur till Piteå för medverkan på Mästarna på mästerskap vill göra VM till en folkfest grannkommunens företagarfrukost, plus två företagsbesök;
klimattunneln på Vallsberget där bland annat Arctic Falls testar däck och Fortlax datacenter i Öjebyn. Avresa 06:30 och hemkomst 13:00.
Invest in Norrbotten vill öka affärerna i regionen. Ett stort utvecklingsområde är testverksamheten. Älvsbyn har exempelvis både biltest och flygtest (RFN).
– Business Sweden, som lyder under Utrikesdepartementet, har intresse av att stötta satsningen på en testregion i norra Sverige, berättade Pär Jonsson, näringslivschef.
Robert Granström informerade också om ett antal projekt för att ytterligare vidga perspektivet inom branschen. Han berättade även att en ansökan skickats in för att säkra Elbilsrallyt minst tre år framåt.
Rikard Öhman, Udda Äventyr, har öppnat hästrehabilitering.
– Det är hästägare som skickar långtidsskadade travhästar till mig för att se om de under ett år rehabiliteras bättre i den miljö jag kan erbjuda.
Pär Jonsson hälsade tre nya ansikten välkomna till Företagarfrukosten. Det var Anderas Olofsson, Lovisa Bergdahl och Linn Karlsson från LR Revision & Redovisning Norr AB.
Text: Tony Berglund. Foto: Sterling Nilsson