Tusentals stick per år – Vi uppmärksammar internationella Världsdiabetesdagen
Tusentals stick per år, det är verkligheten för en som lever med typ 1-diabetes. Idag uppmärksammar vi internationella Världsdiabetesdagen och lämnar en tanke till dem som flera gånger per dag, varje vecka, år efter år måste sticka sig själv för att må bra.
Idag är det världsdiabetesdagen, en minnesdag efter Frederick Grant Branting som uppfann insulinet. Han upptäckte insulinet 1921 och erhöll Nobelpriset för detta 1923. Innan insulinet uppfanns var död en garanti om någon fick Typ-1 Diabetes. Utvecklingen har gått framåt och idag behandlas sjukdomen med regelbundna insulininjektioner för att kroppen ska fungera.
Vanligen behöver en diabetiker ta insulin 5-7 gånger per dag; långverkande insulin 1-2 ggr per dygn och insulin till varje större måltid. En diabetiker behöver därför dygnet runt – alla dagar i veckan kontrollera och hålla koll på sockerhalten i blodet. Glukoshalten måste ligga stabilt och får varken vara för låg eller för hög. För att kontrollera att blodsockret ligger på rätt nivå, måste blodsockret mätas 6 – 10 gånger per dygn. Det innebär för de allra flesta att de tar mellan 2 200 och 3 600 blodprov på sig själva per år(!) för att kunna må bra. (Källa T.A.D )
Diabetes i siffror
50 000 personer i Sverige, varav 8000 barn har typ 1-diabetes
Varje dag utvecklar 2 svenska barn typ 1-diabetes
400 000 svenskar (men antagligen fler) lever med diabetes idag
Typ 2-diabetes utgör 85-90 % av alla de som lever med diabetes
15% av Sveriges befolkning bär på arvsanlag för att utveckla typ 2-diabetes
Källa: diabetes.se