Bergsstaten säger nej till gruva i Laver
Bergmästaren Åsa Persson säger nej till en gruva i Laver eftersom den planerade verksamheten berör ett Natura-2000 område. Boliden kommer med största sannolikhet att överklaga beslutet till regeringen.
Sista ordet lär inte vara sagt i detta ärende. Samtidigt som miljövännerna jublar rasar gruvindustrin över regelverket.
– Vi välkomnar tuffa krav på gruvnäringen, men upplever samtidigt att processerna som omgärdar utvecklingen av fyndigheter i Sverige blir alltmer oförutsägbara. Detta är långsiktigt ohållbart för råvaruförsörjningen i Europa, säger Mikael Staffas, direktör Boliden Gruvor.
EU lär också ha synpunkter. I dag är Europa importberoende av koppar. Målet är självförsörjning i högsta möjliga grad av viktiga mineral.
En framtida gruva i Laver har jämförts med dagbrottet i Aitik utanför Gällivare. Boliden uppskattar volymen koppar till minst en miljard ton under en 25-årsperiod och skulle skapa upp emot 500 arbetstillfällen.
Helena Öhlund, kommunalråd, har inte gett upp hoppet om en gruva.
– Den här gruvan skulle göras i ett slutet system, som inte skulle läcka ut metaller till omgivningen, vilket faktiskt sker idag. Jag tror att det är viktigt att vi tar vår del i gruvetableringsansvaret och inte skjuter över ansvaret till länder som inte klarar av att ta ansvaret, säger hon till SVT Norrbotten.
Helena menar att det finns utrymme för såväl gruva som turism och natur.
– En gruva skulle betyda väldigt mycket, inte bara för Älvsbyn utan för regionen, landsbygden och hela landet. Det känns oerhört angeläget, säger Helena Öhlund, till SVT.
Så här skriver Bergsstaten om sitt beslut i ett pressmeddelande:
”Den sökta koncessionen och markanvändningen för den planerade verksamheten berör Natura-2000 område. Bergsstaten har genomfört obligatoriskt samråd med länsstyrelsen i Norrbotten som bedömt att en gruva i området skulle medföra risk för påtaglig skada på Natura-2000 området. Länsstyrelsen anser därför att det som ett första led måste göras en Natura 2000-tillståndsprövning och att koncessionen inte ska tillstyrkas av Bergsstaten.
Boliden Mineral AB har meddelat Bergsstaten att bolaget inte kommer att söka ett Natura 2000-tillstånd innan bergmästaren avgör ansökan om bearbetningskoncession.
Eftersom Boliden Mineral AB har valt att inte föregå prövningen om bearbetningskoncession med en prövning av Natura 2000-tillstånd har en sådan fullständig och slutlig tillämpning av hushållningsreglerna i miljöbalken som ska ske i koncessionsskedet inte kommit till stånd.
Bergmästaren har därför beslutat att avslå Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för Laver K nr 1.”
Fakta Bergsstaten:
Bergsstaten grundades redan 1637 under Axel Oxenstiernas ledning, och firade alltså 375-årsjubileum 2012. Bergsstaten är därmed en av de äldsta statliga verksamheterna i Sverige. Tidigare var bergmästarämbetet uppdelat i flera distrikt, men sedan 1998 är Bergsstaten samlad med hela landet som verksamhetsområde, med en bergmästare som chef.
Bergmästaren var tidigare ordförande i bergstinget, som var en domstol som dömde i gruvrelaterade rättstvister. Även idag avgör Bergsstaten tvister mellan markägare och gruvbolag.