Minderåriga skadas av fyrverkerier
– trots åldersgräns.
Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador.
Skador på händer och fingrar är vanliga liksom skador på huvudet, där framförallt ögonen är utsatta. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Brandskyddsföreningen vänder sig därför gemensamt till allmänheten med ”10 råd för ett säkrare fyrverkeri” med målet att minska risken för onödiga skador.
− Fyrverkerier kan lätt orsaka brand och skador om de hanteras fel. Det är viktigt att vara nykter och att följa instruktionerna när man handskas med fyrverkerier, säger Magnus Nygren, biträdande chef vid enheten för säker hantering av farliga ämnen vid MSB.
Det är nästan lika vanligt att det är en åskådare skadas som att det är den som avfyrar pjäsen. Den fyrverkeripjäs som leder till flest skador är raketer följt av så kallade tårtor. Trots att smällare är förbjudana så ligger de fortfarande bakom sju procent av olyckorna.
Samtidigt visar statistiken att antalet allvarligt skadade av fyrverkerier har minskat över tid.
Minskningen beror på att fyrverkeriprodukterna har blivit bättre och att MSB har skärpt reglerna. Ett exempel på regelskärpning är att raketer med mer än 75 gram krut togs bort ur det allmänna sortimentet 2014.
Pojkar och yngre män är överrepresenterade
Av dem som vårdas på sjukhus till följd av fyrverkeriolyckor är nästan 95 procent män och drygt 40 procent av dem är yngre än 18 år.
− De som skadas är ofta ungdomar, trots att de faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är 18-årsgräns som gäller och det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, säger Åke Persson, Brandskyddsföreningens expert på explosiva varor.
Fyrverkerier orsaker också bränder
Förutom personskador, orsaker fyrverkerier också bränder i bland annat byggnader och bostäder. Mellan 50 till 100 bränder orsakas varje år till följd av fyrverkerier där de kommunala räddningstjänsterna har fått rycka ut. Hit räknas också bränder som startat utomhus till följd av gräsbrand som uppkommit när man skjutit fyrverkerier. Det är också vanligt att hundar och hästar far illa av de höga ljud som fyrverkerier åstadkommer.
10 råd för ett säkrare fyrverkeri
I mellandagarna vänder sig MSB och Brandskyddsföreningen till allmänheten med informationen ”10 råd för ett säkrare fyrverkeri”. Informationen består bland annat av en broschyr som finns att få vid varje försäljningsställe samt en film som innehåller 10 råd för ett säkrare fyrverkeri. För att uppmärksamma och sprida informationen genomför MSB också annonsering i sociala medier med ett quiz som hänvisar till informationen ”Tio råd för ett säkrare fyrverkeri”.
1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.
8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
PDF: 10_rad_for_ett_sakrare_fyrverkeri
Källa: MSB Pressmeddelande i samarbete med Brandskyddföreningen och Polisen