Söker kycklinguppfödare i Älvsbyn – erbjuder färdigt koncept
Kött- och charkföretaget Nyhléns Hugosons tror på norrbottnisk kyckling. I dag finns varken uppfödning eller slakterier för fågel. Traditionen saknas. Men det vill charkföretaget ändra på.
– Det vita köttet är det som ökat över tid i konsumtion, och allt talar för att vi kommer fortsätta äta mer kyckling i Sverige, bland annat med tanke på klimat- och miljödebatten, säger Magnus Nilsson, Nyhléns Hugosons VD, till LRF:s hemsida.
Själva planerar charkföretaget att investera i egen uppfödning, slakteri och styckningsanläggning i Alvik utanför Luleå. Det blir i så fall på samma område där företaget sedan tidigare bedriver grisuppfödning, slakt och styckning.
Leverantörer i Älvsbyn?
Men även om Nyhléns Hugosons satsar på uppfödning behövs fler leverantörer, i nuläget 10-15 stycken i närliggande kommuner – exempelvis Älvsbyn fyra mil från Alvik. Därför söker de bönder som är intresserade av att bygga om tomma stallar och starta ny verksamhet.
Nyhléns säger sig ha ett färdigt koncept vänder sig till bönder som kanske slutat med mjölk, eller minskat ned och vill ha kycklingen som komplement, eller av annan anledning har tomma byggnader som står och kostar.
”Hanterbar investering”
– Vi har ett färdigt koncept för byggnation av kycklingstallar från cirka 7 000 kycklingar per insättning och då behövs ytor på 500-1 000 kvadratmeter. Kostnaden för en ombyggnation hamnar på någon eller några miljoner kronor, och det är en förhållandevis hanterbar investering, menar Magnus Nilsson.
I dag råder ett underskott av svensk kyckling. Samtidigt ökar efterfrågan på närproducerade alternativ där ursprunget kan spåras. Det gäller både privatpersoner och restauranger.
– Intresset för närproducerat gör att vi tror på en norrländsk kyckling både i handeln och på restauranger. Men det är också viktigt att säga att vi förstås kommer att fortsätta med vårt övriga sortiment inom nöt, gris och lamm och charkuterier, säger Magnus Nilsson, till LRF.
”Välkomna idéer”
Han tror att en framtida kycklinguppfödning i Norrbotten kan bana väg för generationsskiften när det finns flera ben att stå på.
– Visst blir det något större uppvärmningskostnader, men vi hoppas på bra samarbete med kommunerna, kanske kring fjärrvärme, och det finns ju även biogas och solceller som alternativ. Vi kommer att behöva jobba tillsammans med fodertillverkare, men här finns också enorm potential att öka spannmålsodlingen i norra Sverige, och på sikt kanske skapa en egen fodertillverkning och kläckeri, säger Magnus.
Om allt går enligt planerna ska den första norrländska kycklingen nå marknaden första halvåret 2018.
– Det är givet Nyhléns Hugosons affärsidé, och varje enskild bonde måste besluta om det kan vara av intresse. Men en norrländsk kyckling borde attrahera konsumenterna, och för jordbruket i stort är det välkommet med nya idéer, säger Herbert Nyman, LRF Norrbottens ordförande.
Källa: LRF