Flygskatt skrämmer internationella researrangörer bort från Norrbotten
Flygskatten kan, om den införs, få internationella återförsäljare att stoppa resor till Sverige.
– Risken att vi tappar besökare är uppenbar, säger Erika Mattsson, VD Swedish Lapland Visitors Board, och hänvisar bland annat till signaler från återförsäljare i Storbritannien.
En av dem är Clive Stacey, VD för Discover the World i London. De säljer resor till hela Norden. Han pekar på att Sverige redan har en högre moms för besöksnäringen än konkurrerande länder.
– Att lägga på ytterligare kostnader för besökarna i form av en flygskatt kan bli ödesdigert. I Storbritannien vill man 2018 halvera flygskatten, för att på sikt ta bort den helt, säger Stacey och fortsätter:
– Ett företag som mitt måste rikta blicken åt annat håll när det blir alltför dyrt och därmed svårt att sälja.
Erika Mattsson befarar att han har rätt.
– Flygskatten ger en ökad kostnad som missgynnar våra turismentreprenörer i förhållande till konkurrenter på internationell marknad. Därför har vi sagt ett bestämt nej i vårt remissvar till regeringen när det gäller en ny flygskatt, säger hon.
Swedish Lapland Visitors Board arbetar ständigt med att få flygbolagen att vända blickarna norrut. Camilla Bondareva är destinationsstrateg på Swedish Lapland Visitors Board. Hon menar att flygskatten påverkar flygbolagens planer.
– När flygbolag tittar på destinationer att flyga till spelar varje krona roll i förhandlingarna. Konsekvensen blir att nya direktlinjer hamnar i konkurrentländerna.
En flygskatt skulle medföra en extra kostnad på 960 kr för en familj från Europa och 2360 kr för en familj från USA.* Swedish Lapland Visitors Board förespråkar istället globala klimatavtal och miljövänligare flyg.
Källa: Swedish Lapland Visitors Board