Esperanto – ett dött språk? Inte enligt 91-åriga Gunnel Nilsson

17 FEB 2018
Skrivet av :

Gunnel Nilsson, 91, still going strong.

”Midsommarveckan 2016 beslutade vi, fyra vänner, att börja läsa esperanto. Ingen av oss kunde något, vi stod alla på noll, men därefter gick allt rasande fort”, skriver Gunnel Nilsson, 91 år.
Läs mer om hennes brinnande intresse för esperanto.

”Min mor var esperantist och i hennes kvarlämnade saker fann jag bl.a. en brosch från 1925 med esperantostjärnan samt ett litet häfte ”Nyckeln till Esperanto”, skriver Gunnel.

”Redan den tredje juli blev vi bjudna på brunch hos Lotta Lauritz, i augusti fick vi besök av Svenska
Esperantoförbundets vice ordförande, en före detta Piteåflicka som läst om oss i Piteå-Tidningen.

Här är lite om esperantos historia:
Ludwig Zamenhof föddes 1859 i den polska staden Bjalistok. Här fanns många olika kulturer och man talade ryska, polska, tyska och jiddisch, vilket gjorde att folk inte förstod varandra.
När Ludwig gick med sin pappa och handlade märkte han detta, och insåg vikten av att kunna många språk.
När han studerade till ögonläkare i Moskva skapade han ett nytt språk som han hoppades skulle kunna användas av alla oavsett modersmål. Han kallade sig Doktoro esperanto, doktorn som hoppas, och språket benämndes med det kortare esperanto. Det blev mycket populärt under de båda världskrigsåren.

Ju mer kontakt jag får med esperantister i Sverige och utomlands, desto mer imponerad blir jag. På nätet kan man läsa mycket om esperanto på pedagogiskamagasinet.se och folkuniversitetet.se har distanskurser på esperanto.
Här i Norrbotten finns Norrbottens Esperantosällskap och i värmländska Lesjöfors finns ett vandrarhem som anordnar esperantokurser. Karlskoga Folkhögskola har haft internationella kurser med esperantister från hela världen. Läraren Lars Forsman har hållit i dessa kurser fram till sin pensionering, därefter har ingen velat ta över hans verksamhet. Han kan kontaktas på sin hemsida, larsforsman.se.
Min mor var esperantist och i hennes kvarlämnade saker fann jag bl.a. en brosch med esperantostjärnan samt ett litet häfte ”Nyckeln till Esperanto”.


Detta om språket som jag för ett och ett halvt år sedan trodde var dött. Efter allt jag läst och efter alla kontakter jag fått vet jag nu: Esperanto lever i allra högsta grad!”
Gunnel Nilsson
Älvsby Lottakår

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.