Redo för Tour de Älvsbyn

09 MAR 2018
Skrivet av :

Majoriteten av deltagarna samlade på trappen till Polar Hotel.

I dag inleds Tour de Älvsbyn. Nytt för i år är att det utöver skidor även blir tävlingar i snöskolöpning uppe på Kanis. Arrangörer är Älvsbyns Parasport, en förening som vuxit snabbt. Tävlingarna har föregåtts av ett träningsläger med tolv deltagare.
– Vi har haft jätteroligt, säger Johan Ahlström, Älvsbyn, som numera även är landslagstränare.

Älvsbyns Parasport bildades för fem år sedan med en åkare, Nelly Wiklund. Det var eldsjälen Marianne Kortesoja som drog igång verksamheten framförallt inriktad mot personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Sedan har utvecklingen varit snabb. I dag har föreningen ett 70-tal medlemmar och många aktiva och framgångsrika utövare.
– Vi har upplevt en helt fantastisk resa. Något att känna stolthet över, säger Peter Forsberg, ordförande.

Tvillingarna Oskar och Jakob Gyllenbåga, 23 år, flyttade upp från Borås till Älvsbyn för att kunna satsa på skidåkningen. I veckan har deras pappa, Anders Gyllenbåga, varit på plats i Älvsbyn.
– Här har de fått en otroligt stöd och blir väl omhändertagna, berömmer Anders och nämner även Älvsby folkhögskola i sammanhanget.

Tvillingarna stormtrivs.
– Deras mamma har ju också valt att flytta till Älvsbyn, berättar Anders som själv är en duktig skidåkare.
– Jag åker mint tio kilometer varje dag under vintern.

I samband med torsdagens presskonferens passade också Älvsbyns Parasport att hylla Marianne Kortesoja och Oskar Gyllenbåga som var nominerade i kategorin Årets ledare respektive Årets prestation inom Special Olympics.

I samma veva prisades också Lovisa Danielsson från Östersund vann ”Årets prestation.” Hon ingick i Special Olympics truppen i Österrike, tillsammans med Marianne och Oscar.

Tävlingen Tour de Älvsbyn genomförs i år för andra gången. Deltagarna blir fler och fler. En som varit med på lägret och som nu ska tävla under dagarna tre är Louise Perottosdotter från Lima, i Malung-Sälens kommun.
– Det har varit superbra, tycker Louise som har Paralympics 2022 som sitt stora mål.

Nytt för i år är också tävlingar i snöskolöpning. På plats finns ett gäng från klubben Roslagen SOL. Ledare är Leif Häggkvist, från Norrtälje.
– Det är en större sport än många tror. I samband med Special Olympics i Ramsau Österrike deltog 360 personer från 60 länder. En del av dem från ökenländer men de tränare genom att springa med snöskor på sand, förklarar Leif som har sina rötter i Älvsbyn.
– Mamma är från Älvsbyn och jag har en massa släkt i bygden. Men jag växte upp i Höglandsnäs utanför Piteå. Vid 20 års ålder flyttade jag till Stockholm, berättar Leif.

Roslagen SOL har nått framgångar i snöskolöpning. Både Niklas Moberg och Darek Lekander, som finns på plats i Älvsbyn, tog medaljer under Special Olympics.
-I föreningen finns en värme och social gemenskap. Man får så mycket tillbaka även som ledare, tycker Leif.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.