Nya Resecentrum i bruk – ett bättre första intryck av Älvsbyn
I dag stängdes gamla busstationen för all framtid. Istället tas Älvsbyns nya fräscha Resecentrum, vid järnvägsstationen, i bruk för både bussgods och passagerare.
– Superbra! Framförallt får vi större lokaler, jublade Sara Risberg på Bussgods.
Den gamla busstationen är sliten. Det nya Resecentrumet är ljust och fräscht. Resenärer med buss och tåg kommer att få ett betydligt bättre första intryck av Älvsbyn.
På fredagen tömdes gamla Bussgods för den definitiva flytten upp till järnvägen. Det rådde febril aktivitet.
– Från och med måndag den 23 april är det Resecentrum som gäller, upplyste Sara.
Ulf Nilsson, som tillsammans med sin bror Arne äger Bröderna Nilssons Bygg och numera även Resecentrum, arbetade med att färdigställa vänthallen.
– Närmast väntar utvändiga markjobb. Dessutom ska gamla stationshuset målas och fräschas upp. Det blir också nya fönster. Vidare ska plåttaket blästras, lagas och målas, berättar Ulf.
Även en veranda utanför vänthallen står på den framtida dagordningen.
– Ja, och det blir tak över, avslöjar Ulf.
Långtidsparkeringar anläggs väster om järnvägsstationen bortom vandrarhemmet och vattentornet.
Den 7 maj invigs Älvsbyns nya Resecentrum officiellt.
Satsningen på ett nytt resecentrum är en viktig del i kommunens vision om att öka befolkningen till 10 000 invånare före år 2025.
I detaljplanen betonas följande:
”Att samla alla trafikslag till ett resecentrum gynnar kollektiv resande, vilket hushåller med resurser. Samtidigt frigörs busstationens nuvarande tomt i centrala Älvsbyn för annan användning. Västra delen av planområdet möjliggör kontorsverksamhet, vilket säkerställer framtida kontorsbehov. Genom utbyggnad av det järnvägsnära området tas den värdefulla stations- och centrumnära marken tillvara, vilket också bidrar till hushållning med resurser.”
Vidare står att läsa:
”Regional utveckling inom infrastruktur är av mellankommunalt intresse. Genom att samla tåg- och busstrafik vid ett nytt resecentrum kan samverkan och samspel mellan olika transportslag förbättras. Bättre kommunikationslösningar leder till ett ökat resande med kollektivtrafik och därmed till ett hållbart samhälle. Det kan även bidra till regionförstoring i enlighet med den regionala utvecklingsplanen.”
Älvsbyn Just Nu återkommer med fler reportage längre fram.