Unga uppfinnare – Polarbröd
Polarbröd samarbetar med unga uppfinnare i Framtidsverkstad.
Polarbröd har i år deltagit i RISE Interactives sommarprogram Framtidsverkstad där gymnasieelever får sommaranställning som ”uppfinnare”.
Under tre veckor har ungdomarna arbetat med utmaningar kopplade till verkliga problem som deltagande företag vill ha hjälp med.
En av grupperna fick i uppdrag av Polarbröd att försöka lösa problemet med brödsvinn i hushållen.
RISE Interactive är ett experimentellt IT- och designforskningsinstitut som arbetar med innovation och design.
I år arrangerar de Framtidsverkstad på två orter i landet, Umeå och Västerås.
I projektet får gymnasieungdomar sommarjobb som digitala experter.
I grupp har de med hjälp av en särskild designmetodik tagit fram digitala framtidskoncept för företag som Polarbröd och Komatsu Forest.
Polarbröds uppdrag till en av grupperna var att lösa problemet med brödsvinn i hushållen.
Matsvinn generellt är ett stort problem och bröd är inget undantag.
Matsvinn innebär både ekonomiska och hållbarhetsmässiga förluster, varför det är av största vikt att svinnet minskar.
Måndagen 1 juli fick ungdomarna presentera sina resultat för företrädare från Polarbröd.
Med hjälp av bland annat innovativ förpackningsdesign, lärorika spel och smarta digitala lösningar visade de hur man kan få konsumenter att ändra beteende gällande matsvinn. Gruppen var överens om att det inte är själva hållbarheten på produkten som är problemet utan att det i själva verket är attityden hos konsumenterna.
Polarbröds hållbarhetschef och innovationssamordnare Cindy Kite tycker att projektet har varit mycket lyckat.
– Jag är glad över att vi tackade ja till att vara med i Framtidsverkstad, säger Cindy.
Ungdomarna har gjort ett mycket bra jobb och gav oss bra tips på hur vi kan jobba med problemet med svinn både nu och i framtiden.
Gruppens enklaste tips för minskat brödsvinn i hemmet:
Köp inte för mycket bröd.
Ät upp det bröd du har innan du köper nytt, då riskerar du inte det blir gammalt genom att glömma det i skafferiet eller långt in i frysen.
Frys in brödet.
Förvara brödet i frysen och plocka fram efter behov.
Du kan även ta fram hälften av brödet och lägga i en påse i skafferiet om du inte vill vänta på att brödet ska tina varje gång du ska äta en macka.
På så sätt riskerar du inte att brödet blir torrt eller mögligt innan du hinner äta upp det.
Källa: Pressmeddelande från Polarbröd