Dagens Näringslivsfrukost
Tomas Egmark, Kommunalråd inledde fredagens företagsfrukost på hotell Polar.
En frukost med ett begränsat antal deltagare men som även går att titta på i efterhand genom att besöka via länk nedan eller på ” https://visitalvsbyn.se/”.
Därefter lämnade han över ordet till Sofia Lundberg, näringslivsutvecklare som berättade om dagens program.
Samarbetsprojekt i Norr
Först ut var Louise Mattson, Projektledare Artic DC, som är ett samarbetsprojekt i de nordliga länen som syftar till en effektivare resursanvändning eller en industriell symbios.
Principen är den enes skräp den andres guld.
Bland annat jobbar man med att hitta vägar att ta vara på spillvärmen från datacenter.
Datacenter är ju en verksamhet som passar bra i våra nordliga län.
Man har höga krav på säkerhet, behöver tillgång till billig el och trivs bäst i kyla och kan därmed nyttja naturliga kylsystem under stor del av året.
Däremot producerar man en massa spillvärme.
En stor del av Louise Mattsons arbete ligger i hur ska vi utnyttja den värmen.
Den här verksamheten befinner sig i försöksstadiet men förslagen är många och det pågår en hel del olika försök i Sverige totalt.
-Vi behöver tänka cirkulärt, säger Louise.
Hur kan man göra kedjan längre innan det blir avfall?
Som exempel: Använda avfall från bryggerier till gödning eller foder.
Utnyttja spillvärmen från Datacenter till växthusodling.
Mjölmaskodling till foder skulle kunna minska importen av soja till foder.
-Kan vi sluta cirkeln så att avfallet blir så litet som möjligt.
Det handlar ju även om att öka självförsörjningsgraden och därmed minska behovet av transporter.
Att sätta kommunen på symbioskartan blir en ny resa för Älvsbyn.
Polarbröd:s uppvaknande ” Vi ska bygga upp igen”
Björn Hägg, försäljnings- och marknadsdirektör på Polarbröd, berättade om veckan efter katastrofbranden den 23–24 augusti och de inledande timmarna.
Företagsledningen träffades på Kanis där man oroligt diskuterade det som hänt fram till den punkt där Karin Bodin, VD klev upp på scenen och sa. -Vi ska bygga upp igen.
Där började arbetet med ett nytt bageri i Älvsbyn.
Men också frågan om hur ska vi lösa brödfrågan så att vi kan fortsätta att leverera bröd till svenskarna.
Idén om polarpolare dök upp och ett antal olika sorter bakas idag av Polarbageriets kompisar och marknadsförs under namnet polarpolare.
Ett bröd saknas
Det är Polarkaka, men tyvärr Polarkaka bakas enbart i Älvsbyn så den får vi vänta på en stund. Men ”Den som väntar på nåt gott…”
Kompetenta partners
Efter Björn Häggs historia var det dags för Cocoon Sverige, som handlar om ägarskiften i praktiken.
CooCon drivs av Connect och Coompanion tillsammans med Almi Nord och en handfull erfarna och kompetenta partners och har som syfte att förenkla processen med ägargenerationsskiften för dig som företagare i något av landets fyra norra län.
Sabrina Suikki, från Cocoon berättade om hur de kan hjälpa till så att inte företagen bara försvinner och läggs ned
4000 företag i Norr- och Västerbotten är föremål för ett ägarskifte inom fem till sju år.
Oavsett orsaken till att ett ägarskifte ska genomföras så är frågorna ofta många.
Hur hittar man intressenter, vilka olika lösningar finns det, hur mycket kostar det och kanske viktigast av allt; hur gör man?
Det här vill man hjälpa till med, Sabrina Suikki, affärsutvecklare jobbar i Norrbotten tillsammans med Anna Engström och deras råd är att ta kontakt med dem redan tidigt så blir hela den processen enklare och arbetstillfällen slipper försvinna.
En Sushirestaurang i byn
Matilda Kullebjörk, näringslivsutvecklare, presenterade lyftet.
Älvsbyn har berikats med ännu en restaurang.
Denna gång en Sushirestaurang som säkert är efterlängtad av många.
Osushi har öppnat på Storgatan.
Här är länken till detta på Yotube.
Text: Lars-Erik Lundberg
Foto och VIdeo: Sterling Nilsson