Stölder av elcyklar har ökat med 50 procent
De anmälda stölderna av elcyklar har under jan-maj 2022 ökat med 50 % jämfört med samma period 2021. Ökningen av elcykelstölder gäller samtliga regioner. Störst är ökningen i regionerna Syd och Nord med 107 % vardera, lägst är ökningen i region Stockholm med 7 %. Risken att få sin elcykel stulen är avsevärt högre än för en vanlig cykel.
Hittills i år har 20 525 cyklar varav 4 920 elcyklar anmälts stulna under perioden jan-maj. Procentuellt är risken att bli av med sin elcykel större än att bli av med en vanlig cykel utifrån totalen av cyklar och elcyklar. Vad gäller de cykeldelar som stjäls ligger även batterier till elcyklar på topp. Det är därför viktigt att ta med sig batteriet när man lämnar elcykeln även kortare stunder.
– Har man en elcykel är det extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för stöld. Allra bäst är att låsa fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul och kom ihåg att ta med batteriet in, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
Inget annat stöldbrott är så stort som cykelstölder, nu går SSF tillsammans med VTI och Folksam i bräschen för bildandet av ett branschråd för säkrare cykelparkeringar och minskade cykelstölder. Tanken med branschrådet är att samla berörda aktörer för att gemensamt hitta lösningar på cykelstölderna. Ingen ska av rädsla för att få sin cykel stulen avstå från att använda cykeln som transportmedel. Avsparken för branschrådet är i morgon i Motala i samarbete med Vätternrundan. (se bif)
SSF:s tips för att minska risken att få din cykel stulen
• Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg till pengar på ett ordentligt godkänt lås.
• Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.
• Ta med batteriet när du lämnar din elcykel obevakad även för kortare stunder.
• DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.
Läs mer om att skydda din cykel här