SOS Alarm tar höjd för ökat tryck på nödnumret 112
Nu ska vi snart fira Valborg. Förutom allt trevligt innebär det dessvärre även att fler råkar ut för tråkiga händelser och olycksfall vilket i sin tur betyder extra belastning på nödnumret 112. Generellt inkommer 30 procent fler samtal jämfört med en vanlig kväll och natt.
I år infaller Valborg på söndag, när den infaller en fredag eller lördag påverkar det nödnumret extra mycket. Men hos SOS Alarm tas ändå höjd för extra många samtal om framför allt bränder, oftast handlar det om terrängbränder och bränder orsakade av gnistor från majbrasor. Är det regnigt och kallt blir det lugnare på 112 än om det är soligt och varmt. Men oavsett väder; se till att ni eldar säkert och kom ihåg att det finns ett tydligt samband för olyckor mellan öppen eldning, alkoholintag och många människor i rörelse.
Madeleine Raukas, VD på SOS Alarm, uppmanar till att använda nödnumret för just nöd och allvarliga händelser och inte som ett allt-i-allo-nummer för okynnesringningar, busringningar eller istället för exempelvis 1177.
– Våra operatörer tar i genomsnitt emot ett samtal var tionde sekund dygnet runt. Hjälp oss att se till att de samtal som kommer fram i tid handlar om att hjälpa personer som verkligen behöver det, säger Madeleine Raukas.
Medelsvarstiden för 112 har minskat från 24 sekunder för perioden 1 januari till 25 april 2022 till 12,6 sekunder för samma period i år.
– Det är en betydlig förbättring även om vi ännu inte når vårt mål om 8 sekunder. Vår bemanning går enligt plan och det är naturligtvis glädjande. Men hjälp oss att få ner svarstiderna ytterligare genom att inte ringa 112 om du inte är i nöd eller kris, säger Madeleine Raukas.
Källa: Pressmeddelande SOS Alarm